Fri data?

På fredag (25. januar 2019) lanserte telekomselskapet Telia et abonnement med fri data i Norge. Telia X er det andre abonnementet som gir norske brukere fri bruk av data. Noe flere storbrukere av mobiltelefon har etterspurt eller drømt om lenge.

p2u0chzzbax2rvxutnxa.png

Da Chili Mobil lanserte sitt fri data abonnement i 2018 ble det et mediesirkus fordi telekomselskapet satte for mange begrensninger på abonnementet sitt. Det endte til slutt opp hos NKOM(Norges kommunikasjonsmyndighet) og Chili måtte endre sin praksis. Flere har allikevel gått negativt ut mot det selskapet kaller fri data, da man må sende en SMS for hver 5 GB man bruker om dagen.

Telia går tydelig til angrep på Chili i sin pressemelding når de skriver «Brukere er heller ikke nødt til å be om mer mobildata etter hvert som de stadig benytter mer, slik andre typer fri-abonnement ofte gjør.». Så er spørsmålet er Telia X egentlig fri data?

40GB grense

Kjersti Jamne, leder for Privatmarkedet i Telia. FOTO: Teila

Kjersti Jamne, leder for Privatmarkedet i Telia. FOTO: Teila

 – Telia X er et fri-abonnement laget slik et fri-abonnement skal være: Alt er lov, sier Kjersti Jamne, leder for privatmarkedet i Telia.

Leser man litt tettere på reglene til abonnementet så er ikke Telia X så fritt som Jamne sier det er. Etter 40GB, som er en enorm mengde data, snurper Telia inn hastigheten. Du får ikke lengre 4G, snart 5G hastigheter lengre, du må nøye deg med hastigheter under HSDPA hastigheter.

Usikker på hva HSDPA er? Da det ble lansert i Norge var det super 3G, Turbo 3G, og kunne nå hastigheter opp til 7,5 Mbps. I dag er det nok til å laste inn nettsider, og Facebook, men du må ha tålmodighet. Noe vi hadde 2007 da HSDPA ble lansert, men vi ikke har nå, når vi er vant til mobilnett opp mot ti ganger så raskt.

Når du har passert 40 GB databruk på Telias X-abonnement så bremser Telia hastigheten ned til 3 Mbps. For en storbruker gjør det abbonomentet ubrukelig. I teorien er Telia X fritt, men når det settes en så tynn flaskehals etter 40 GB er det ikke fritt i praksis.

Bra Telia sparker fri data i gang

Misforstå meg rett. Det er fantastisk at Telia tar steget som en av storebror-leverandørene i Norge ut i fri data verdenen. Men jeg har fortsatt et håp om at vi en dag skal kunne betale for hastighet fremfor datamengde. For per nå, finnes det ikke noen ordentlige fri data-abonnementer i Norge, kun 40 GB eller 5 om dagen.

Hva tenker du? diskuter i kommentarfeltet under

Kronikk: Ny mobilteknologi åpner for nye tjenester

Femte generasjons mobiltjenester vil være viktig for både selvkjørende biler og ikke minst helsesektoren.

Naeem Zahid.jpg
Patrick%2BWaldemar.jpg

Kronikken er skrevet av Naeem Zahid, lege og forretningsutvikler inne ehelse, og Patrick Waldemar, dr.ing. og forskningssjef for teknologi, begge ansatt i Telenor

I fjor skrudde Telenor 5G-nettet på i pilot og Kongsberg ble den første byen i Skandinavia til å få den femte G-en. Globalt ser man et kappløp hvor stadig flere byer blir testsenteret for 5G, og både leverandører av utstyr, ulike industrisektorer og telekom deltar i testene.

Skiller seg på tre områder

5G skiller seg fra tidligere mobilteknologi på særlig tre områder. Vi får muligheten til å kunne levere veldig høye datahastigheter, åpne nettet for langt større tetthet av enheter, og levere svært høy pålitelighet med lav forsinkelse i nettet. Den nye teknologien åpner også for at man kan «skivedele» nettet i dedikerte og skjermede nett for utvalgte funksjoner og sektorer.

Disse egenskapene er spesielt viktig innenfor eksempel robotiserte produksjonsfasiliteter og selvkjørende biler. Vi spår at helsesektoren kan bli en av de store vinnerne når 5G får bredere dekning.

Overføring av store mengder data kan være aktuelt innen røntgentjenester i distriktene. Den økte tettheten av sensorer kan støtte bred digital oppfølging av pasienter på sykehus og sykehjem. Lav forsinkelse i nettet kan understøtte fjernstyrte roboter for diagnostikk og inngrep. Et skivedelt mobilnett med ovennevnte egenskaper vil kunne gi et bedre nødnett. Nødetater vil kunne kommunisere på tvers av etatene med ikke bare lyd som i dag, men også høykvalitets video. For distrikter som opplever at helsetjenester legges ned eller flyttes til store byer, kan 5G være redningen som tillater at man fortsetter å levere gode tjenester der hvor pasienten bor.

Kan skape nye tjenester og tjenestemodeller

De mange mulighetene som oppstår i skjæringspunktet mellom mobil teknologi og helsetjenester vil bli fruktbar mark for den raskt fremadvoksende helsenæringen i Norge. Her vil være muligheter for oppstartsselskaper, etablerte aktører og forskningsinstitusjoner. Det kan skapes nye tjenester og tjenestemodeller. For eksempel vil opplæring av helsepersonell i større grad kunne benytte seg av sanntids strømming av høyoppløst video for simulering og trening. Det er nettopp disse aspektene som er årsak til neste område som får 5G-dekning er Intervensjonssenteret på Rikshospitalet i Oslo, et forskningssenter for nye metoder. Telenor leder et pan-Europeisk forsknings- og innovasjonsprosjekt, 5G-VINNI, der Rikshospitalet er en av brukerne som vil teste mulighetene som ligger i den nye teknologien og ha en dialog om deres behov for nye kommunikasjonstjenester. Et av områdene som vil testes er fjernstyring av ultralydmaskiner.

5G-nettet vil gi bedre datasikkerhet

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor fikk demonstrert fjerndiagnostikk i praksis da 5G-piloten ble åpnet på Kongsberg.   Foto:    Telenor /Martin Fjellberg

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor fikk demonstrert fjerndiagnostikk i praksis da 5G-piloten ble åpnet på Kongsberg. Foto: Telenor /Martin Fjellberg

Svak datasikkerhet bremser ofte utrulling av ny teknologi i helsesektoren. 5G-nettet vil kunne gi bedre sikkerhet enn mange av teknologiene vi har i dag. I motsetning til wi-fi som benytter åpne frekvenser, er 5G-nettet lagt til lisensierte frekvensbånd, med sterke krav til sikkerheten i operasjon av tjenestene. Med et skivedelt nett, hvor en «skive» er forbeholdt helsetjenester, vil man sikre helsedata, og kun gi tilgang til autoriserte aktører. Den høye påliteligheten vil gi en sikrere tjeneste ved at det vil være minimal nedetid i nettet og stor tilgjengelighet av tjenesten.

På sikt vil tjenestene som gir medisinsk verdi og økonomisk nytte, samt lette hverdagen til pasientene og helsepersonellet, vinne frem. 5G er en underliggende mobil teknologi som kan bære de gode tjenestene. Om helsesektoren klarer å ta i bruk mulighetene som finnes, kan sektoren bli en vinner i 5G-utviklingen.

Fire dingser fra CES 2019

Norsk luftdings, erkefiendene Apple og Samsung samarbeider , LG ruller bort TV’n så du kan gå ut og snakke med hodetelefonene dine fra Jabra. Her er en liten kikk på fire nyheter fra CES 2019

Norsk selskap forteller deg om lufta hjemme

FOTO: Airthings

FOTO: Airthings

Innendørssensor-selskapet Airthings lager luftdingser for hjemmet. Selskapet har opplevd stor suksess med sin radonmåler i 2017. Wave er en IoT-oppkoblet radonmåler

Nå vil det norske selskapet integrere seg enda mer inn i hjemmene til folk og har lansert Wave Mini, en luftkvalitetsmåler som skal hjelpe folk med å få den mest optimale luftkvaliteten i hjemmene sine.

Administrerende direktør i Airthings Øyvind Birkenes forteller at vi i gjennomsnitt bruker 90 prosent av tiden vår innendørs, og uttaler i en pressemelding at Wave Mini kan hjelpe deg med å få oversikt og vite om man trenger å åpne et vindu eller sette på en vifte for å kunne bedre luftkvaliteten i hjemmet.

Om du har 799 kroner å bruke på en IoT-dings som kan forbedre luftkvaliteten hjemme så er det et produkt verdt å ta titt på. Det mest spennende her er vel egentlig hvordan et norsk selskap har klart å finne et hull i markedet, og gjør det stort i blant annet USA.

Det blir spennende å følge med videre på hva Airthings gjør. De vil nok kunne bli en stor hit hos astmatikere og støvallergikere. Per nå er jeg usikker på om dette er den første smart-enheten man burde kjøpe.  

 

TV som gir deg utsikt fra LG

Fra en billig IoT-dings til en av de virkelig store produktlanseringene på CES 2019.

I 2018 viste LG Displays frem en prototype av en rullbar tv. Nå har LGs forbrukerselskap lansert TVn som vil passe inn i enhver stue.

LG Signature OLED R ser ut som en stor høyttaler før skjermen rulles ut. Vil du se på TV rulles skjermen ut så du får en 65 tommers stor skjerm, ønsker du bare å høre på musikk kan skjermen rulles ned så du bare har en liten meny hvor du kan styre musikk, men også ha litt informasjon som klokke og været, bildefremvisning. Ønsker du bare å høre på musikk med skjermen helt nede går det også.

LGs rullbare tv kan endre møbleringen i stua totalt. Har du fantastisk utsikt kan du sette TVn foran vinduet, og få utnyttet utsikten når du ikke bruker den. Det gjør også at du slipper å få lysstriper på skjermen på grunn av sola.

Mye spennende men det blir nok få som får tilgang på den nye TVn. Prisene er ikke sluppet ennå men skal vi gjette noe, så vil jeg nok tro den blir betydelig dyrere enn hva de fleste er villige til å bruke på en skjerm i stua. LG har heller ikke sagt noe om når TVn kommer til Norge.

Alexa-hodetelefoner fra Jabra til Norge

FOTO: Jabra

FOTO: Jabra

Ønsker du å snakke til hodetelefonene dine? Jabra har lansert hodetelefonene Elite 85h. som er støykanselerende hodetelefoner som med innebygget Alexa og google assistent.

Jabra har sammarbeidet med selskapet audEERING som jobber med lyd og kunstig intellegens. De påstår at dette sammarbeidet skal skape en helt unik type støykanselering hvor man kan velge hvor mye man skal blokkere lyd ut av hodesettet.

Pressemeldingen til Jabra er full av buzzord men trekker man det enkelt sammen virker Elite 85H som et godt alternativ til Sony og Boose sine hodetelefoner. Hodetelefonene har god batteritid på hele påståtte 32 timer. Om Jabra klarer å snike inn i markedet er det bare å vente å se. Elite 85H må nok testes før jeg kan anbefale produktet til noen.

 

Samsung + Apple = sant?

Foto: Samsung

Foto: Samsung

Apple overrasket stort i på CES i år med AirPlay 2 på Tver fra alle de store produsentene. Men det var ikke nok.

Samsungs nyeste TVer blir fremover levert med iTunes. Apple og Samsung har gått sammen om en eksklusiv avtale hvor iTunes movies kun blir tilgjengelig på Samsungs Tver (og selvfølgelig Apples egne enheter). Dette er en av de første stegene vi ser Apple tar etter at de startet å satse på innholdsproduksjon tidligere.

I tilegg til dette kommer de nye TVene til Samsung med Bixby home, for at du skal kunne styre hjemmet ditt fra TVen.  

 Hva syntes du var mest spennende fra CES 2019?

Nå kan du få fotograf og journalisttjenester fra Tektagon

[Denne teksten er innholdsmarkedsføring for tjenester som OGP-Freelance og Tektagon tilbyr]


Tektagon og OGP-Freelance går sammen om foto, video, design og journalistikktjenester

Trenger du bilder, video, journalistiske tekster eller rådgivning innen journalistikk og innholdsmarkedsføring?

Nå utvider Tektagon seg til å ikke bare være blogg med tester av enheter, tanker og nyheter, men også levrandør av bilder, video og journalistiske tekster. Innholdet i bloggen vil forbli uavhengig og jeg vil opplyse (slik jeg har gjort in denne artikkelen) om jeg har bloggposter eller artikler som er sponset.

OGP-Freelance har levert produktfoto i lang tid til ulike nyhetssteder som Droidnytt.no og Egmont. Tektagon tar nå over som merkenavn for bestilling av tekster, bilder, video med mer. Vi skriver enten du vil ha det internt, eller eksternt. Med kunnskap i Adobe sin programvarepakke kan jeg også designe plakater, bryllupsinvitasjoner, promoteringsflagg og annonser som kan brukes av både selskaper og privatpersoner.

Eksempel på bryllupsinvitasjon

Eksempel på bryllupsinvitasjon

Tar du kontakt innen første april vil jeg tilby ekstra gunstige priser på alt fra innholdsmarkedsføring på Tektagon, til bryllupsinvitasjoner og andre trykksaker. Jeg leverer designet, men kan også hjelpe til hvis du trenger en til å trykke for deg.

Er du en bedrift som vil ha borsjyrer kan jeg også designe magasiner og brosjyrer, samt lese korrektur og skrive enkelte tekster.

Ønsker du å vite mer? Ta kontakt enten på mail til oskar.paulsrud@ogpphoto.no eller fyll ut skjemaet

Teknologiåret 2019

I 2019 skal Tektagon tilby mer, og vi ser litt på hva som skjer de neste månendene.

Long life tech.jpg

Godt nytt år!

I 2018 startet jeg Tektagon med en ide om å skape en teknologiblogg som tar for seg alt som kan kalles teknologi. Av ulike grunner ble Tektagon litt mindre oppdatert enn planlagt.

2019 er et nytt år med nye muligheter. I år skal jeg forsøke å holde dere mer oppdatert med meninger, og tanker om ny teknologi. Jeg ønsker også å fokuser mer på ikke bare mobiltelefoni, men også på fotografi og video. Derfor vil det etterhvert også bli mulig å booke fotograf på tektagon, om du trenger produktfoto eller portretter kan jeg leies inn detaljer om dette kommer senere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Essential PH1.jpg

CES og MWC

Nå starter straks den morrsomste tia i teknologiåret. I uke 2 i Januar er det CES i Las Vegas i USA, jeg kommer til å prøve å følge med og skrive litt om det jeg får med meg fra messa i år, men kommer ikke til å være på plass i Vegas.
I siste uka i februar er Mobile World Congress. Jeg vil veldig gjerne reise, men per nå ser det ut som jeg blir i Norge med mindre noen slenger seg på og ønsker å sponse en tur.

Årets spennende nyheter fra MWC kommer nok mest til å være Samsungs Galaxy S10. Hvor ryktene svirrer om at det blir et kamerahull, ikke en busslomme slik de fleste andre produsenter har. Det vil også bli spennende å se hva de andre produsentene har å tilby.

Sony har de siste årene falt litt fra på mobilfronten, og jeg tror de kan overraske i år.

Huawei sliter med dårlig PR, og utestengelse fra USA, men er fortsatt en av de største mobilprodusentene i verden. De har gått fra da jeg første gang testet huawei å være skikkelig dårlige, til å nå bli markedsledende på fotografi, og vinne flere priser, blandt annet årets telefon av Tek.no.

Har du et produkt du syntes jeg bør teste i 2019, eller mener jeg bør dekke noe, kommenter under!

Gleder meg til et tektagonfylt år i 2019

Godt nytt år!

Dette er Galaxy Note 9

Torsdag lanserte teknologigiganten Samsung Note 9

Skjermdump: Samsung Unpacked 2018

Skjermdump: Samsung Unpacked 2018

KRISTIANSAND/NEW YORK: I kveld lanserte Samsung sin niende Note telefon. Galaxy Note 9 har en 6,4 tommer stor kant-til-kant skjerm, stort batteri og enda større lagring. Telefonen gjør som Andy Rubens Essential og starter med en lagringsplass på 128 GB. De har også en telefon med hele 512 GB lagringsplass. Den har i tilegg støtte for minnekort opp til 512 GB. Det vil Med andre ord bli vanskelig å fylle opp telefonen når du kan ha potensielt en terabye med lagring.

Salgssjef for telekom i Samsung Norge, Stig-Ove Langlø sa dette i en pressemelding torsdag.

– Note-serien har alltid tilbudt det nyeste innen innovasjon og teknologi og Galaxy Note9 er intet unntak. Våre Note-brukere er Samsungs mest lojale kunder, med veldig høye krav til både ytelse og smarte funksjoner, og vil ha en telefon som hjelper dem både på jobb og på fritiden.

Foto: Samsung Mobile

Ny prosessor og lengre batteritid

Telefonen bruker en 10nm 64-bit Octa-core processor (Max. 2.7 GHz + 1.7 GHz) og ned 4G støtte opp til 1.2 gigabit per sekund. Telefonen har også 6GB eller 8GB systemminne, dette kommer an på om du har 128GB eller 512 GB versjonen. Det vil gjøre at flere apper kan åpne raskere. Epic Games viste også frem Fortnite, og lanserte spillet i betaformat for Android som kommer neste uke, og til samsung i dag.

Telefonen skal også ifølge Samsung ha bedre lyd, og kjøling. Telefonen kommer i fire farger blå, lavendel, kopper og svart.

Batteriet har også vokst, den nye modellen fra Samsung har hele 4000 mAt stort batteri. Som Samsung sier kan vare hele dagen. Samsung sier at dette er slutten på stresse med batteriet og låne ladere av kollegaer. Den støtter også fortsatt hurtiglading, og trådløs hurtiglader.

Ny forbedret S-Pen

S-Pennen kommer også i nye farger og med forbedret funksjoner. Nå får man også låse opp telefonen med pennen. Den nye versjonen av S-Pen støtter Bluethoot LE, og lar deg bruke den til flere ting som fjernkontroll. 

Telefonen lar deg ta bilder, pause snapchat, ta bilder, og blandt annet styre presentasjoner. Det kommer også en APK for at man skal kunne utvikle flere funksjoner til pennen senere. Med Bluethoot kommer også batteri. Batteriet i S-Pennen bruker 40 sekunder på å lade opp til den er full, og varer i 30 minutter. De vanlige S-pen funksjonene vil fungere også etter at pennen er tom for batteri.

Fornyet DEX

DEX er ny av året. Istedet for en dockingstasjon som det var tidligere, er det nå en HDMI-adapter som lar deg få telefonen i datamodus. Telefonen kan brukes til musepeker. 

Dex lar deg nå også bruke telefonen som en vanlig telefon, og sende meldinger mens du er i PC-modus. Dette er noe den forrige versjonen ble sterkt kritisert for. 


Print

Galaxy Note9 spesifikasjoner

Skjerm: 6.4-tommer Quad HD+ Super AMOLED, 2960x1440 (516ppi)
*Skjermen måles diagonalt som en hel rektangel uten hensyn til avrundede hjørner
*Forhåndsinnstilt oppløsning er Full HD+ og kan endres til QUAD HD+ (WQHD+) i innstillinger

KameraBak: Dual Camera med Dual OIS (Optical Image Stabilization)
- Wide-angle: Super Speed Dual Pixel 12MP AF, F1.5/F2.4, OIS
- Telephoto: 12MP AF, F2.4, OIS
- 2X optisk zoom, opptil 10X digital zoom
Foran: 8MP AF, F1.7

Størrelse: 161.9 x 76.4 x 8.8mm, 201g, IP68 (BLE S Pen: 5.7 x 4.35 x 106.37mm, 3.1g, IP68)
*IP68 sertifisering for støv- och vannmotstand. Baseres på testhold i dyp opptil 1.5 meter ferskvann i opptil 30 minutter

Prosessor: 10nm 64-bit Octa-core processor (Max. 2.7 GHz + 1.7 GHz)
*Kan variere avhengig av marked og operatør

Minne: 6GB RAM (LPDDR4), 128GB + MicroSD slot (up to 512GB) 8GB RAM (LPDDR4), 512GB + MicroSD slot (up to 512GB)
*Kan variere avhengig av marked og operatør
*Brukerminnet er mindre enn totalminnet på grunn av lagring av operativsystem og programvare som brukes til å kjøre enhetsfunksjoner. Det faktiske brukerminnet varierer avhengig av operatøren og kan endres etter at programvareoppdateringene er utført.

SIM-kortSingel: ett Nano SIM og ett MicroSD (up to 512GB)
Hybrid: ett Nano SIM og ett Nano SIM eller ett MicroSD (up to 512GB)
*Kan variere avhengig av marked og operatør

Batteri4,000mAh Fast Charging kompatibel med ledning og trådløst Wired charging kompatibel med QC2.0 og AFC

Wireless charging kompatibel med WPC og PMA
*Kan variere avhengig av marked og operatør

OperativsystemAndroid 8.1 (Oreo)

NettverkEnhanced 4x4 MIMO, 5CA, LAA, LTE Cat.18 *Kan variere avhengig av marked og operatør

TilkoblingerWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM,
Bluetooth® v 5.0 (LE up to 2Mbps), ANT+, USB Type-C, NFC, Location (GPS, Galileo*, Glonass, BeiDou*)
*Dekning for Galileo och BeiDou kan være begrenset.

BetalingNFC, MST
*Kan variere avhengig av marked og operatør

SensorerAccelerometer, Barometer, Fingerprint Sensor, Gyro Sensor, Geomagnetic Sensor, Hall Sensor, Heart Rate Sensor, Proximity Sensor, RGB Light Sensor, Iris Sensor, Pressure Sensor

AutentiseringTyper av lås: Mønster, Pin, Løsningsord
Biometriske låsningstyper: Iris, Fingeravtrykk, Ansiktsgjenkjenning Intelligent scan: Kombinerer iris scanning og ansiktsigjenkenning og enkel opplåsning og gir i visse tilfeller økt sikkerhet for visse autentiseringstjenester.

AudioMP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA, DSF, DFF, APE

VideoMP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM

 

Vil ikke erstatte hjemmenettet

Selv med fiberhastigheter vil ikke det nye 5G nettet bli en erstatning til dagens hjemmenett.

Illustrasjon: Foto: Caio Resende/Pexels (CCZero)

Illustrasjon: Foto: Caio Resende/Pexels (CCZero)

Vi sitter på Fornebu sammen med mobil arkitekt i Telenor Petter Aglen og ser på hva femtegenerasjons mobilnett(5G) kommer til å si for oss forbrukere når det kommer i løpet av de neste tre årene. Med antenner som kommer til å ha en kapasitet på opptil 20 gigabit i sekundet, vil 5G ha en hastighet som kan sammenliknes med fibernettet flere har hjemme. Aglen forteller at man allikevel fortsatt burde fortsette med fibernettet man har i dag.

Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud/Tektagon.no

Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud/Tektagon.no

 

«Jeg tror vi fortsatt kommer til å ha hjemmenettet. Det leveres fiber, og fiber er en veldig god hjemmeaksess. Å kunne utnytte den og fortsatt bygge ut gode innendørsløsninger vil man ha. Det er også en kapasitets avlaster for mobilnettet når man har gode hjemmenett med WiFi. Jeg ser ikke noe umiddelbar endring på at dette ikke kommer til å fortsette»

Allikevel tror mobilarkitekten at vi kommer til å kunne ha SIM-kort i våre bærbare datamaskiner.

«Når du tar med deg laptopen ut fra hjemmet ditt da vil du jo ha nett der og, men det kommer ikke til å ta over hjemmenettet.»

Mobiler kommer neste år

Telenor begynner testing på Kongsberg i siste kvartal av 2018, mens Huawei i et annet kontor på Fornebu, forteller at de har teknologien klar i dag, og at første 5G-smarttelefon vil etter planen komme en gang i andre halvår 2019, mens mobile WiFi-rutere kan komme allerede i andre kvartal samme år. I følge det britiske forbrukernettstedet T3.com er Sony klare for å lansere sin første 5G telefon på Mobile World Congress i Barcelona allerede i slutten av februar neste år.

Hva har dette å si for oss?

Vi vil kunne få høye hastigheter både hjemme og borte med en gang Telia, Telenor og ICE er klare med sin utbygging, men vi vil fortsatt måtte ha en ruter med fibernett hjemme.

Se minidokumentaren om 5G her:

Litt bilder

Kort og en dag forsinket, men er er en liten bloggpost. Jeg har tatt litt bilder her og der for å teste kameraet på Essential Phone, så her er et lite galleri med ymse bilder tatt de siste ukene.

Samtlige bilder er uredigerte.

upload.jpg

Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud Coypright 2018 

upload.jpg

Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud Coypright 2018

upload.jpg

Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud Coypright 2018

upload.jpg

Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud Coypright 2018

upload.jpg

Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud Coypright 2018

upload.jpg

Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud Coypright 2018

upload.jpg

Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud Coypright 2018

upload.jpg

Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud Coypright 2018

upload.jpg

Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud Coypright 2018

upload.jpg

Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud Coypright 2018

Huawei eller Huffamei?

Bruker Kina den kinesiske telefon og infrastruktur-produsenten Huawei for å spionere?

Den 10. Januar gikk Administrerende direktør for forbrukeravdelingen til Huawei, Richard Yu på Scenen på CES i Las Vegas. Han skulle lansere nye Huawei Mate 10 pro. Den store snakkisen etterpå ble derimot noe annet. Han stoppet opp og begynte å fortelle åpent om selskapets kamp for tilværelsen. Hvordan Amerikanske teleoperatører gjør at kundene i USA mister et godt alternativ, når operatørene ikke selger de kinesiske telefonene. For Huawei har det vært en kamp siden starten. Først å slå igjennom i Kina og så få operatørene der til å stole på dem, til å nå være verdens nest største smarttelefonprodusent etter Samsung (dette er ifølge tall fra Counterpoint Research).

Se hele talen her:

I Norge er selskapet sterkt voksende, man ser telefonene flere og flere steder, og de blir bedre og bedre for hvert år som går. Cybersikkerhet er noe som står sterkere og sterkere i dette landet, og senest 16. Januar sendte Telenor sitt høringssvar til regjeringens første stortingsmelding om IKT-sikkerhet. Her sier Telenors sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen: «Vi etterspør et mer formalisert samarbeid i og om cyberspace, tydeligere ansvar og konkrete tiltak som forbedrer landets sikkerhet»

We are serving over 70 million people worldwide. We’ve proven our quality, we’ve proven our privacy and security protection.
— Consumer CEO Huawei - Richard Yu

Bør vi da være bekymret for det samme?

Kort svar er nei. Som Richard Yu sa på scenen i Las Vegas er det ikke bare USA som er skeptiske til den private produsenten. Yu snakket om hvordan det var for 25 år siden i Kina og oppsummerte det kort med at de også måtte overtale kinsere om sin ærlighet: “We win the trust of the Chinese carriers, we win the trust of the emerging markets... and also we win the trust of the global carriers, all the European and Japanese carriers,” utalte han “We are serving over 70 million people worldwide. We’ve proven our quality, we’ve proven our privacy and security protection.” (jeg har behold innlegget på engelsk for å holde det så korrekt som mulig).

På spørsmål om å kommentere situasjonen i USA svarer Kommunikasjonssjef i Huawei Norge dette til meg:

Kommunikasjonssjef i Huawei Norge Erik T. Ganer (FOTO: Prifvat

Kommunikasjonssjef i Huawei Norge Erik T. Ganer (FOTO: Prifvat

«Jeg kan ikke kommentere på akkurat det som skjedde på CES eller hva som skjer ellers i USA, men kan gi en mer generell kommentar på sikkerhet:

«Huawei er et privat selskap eiet av de ansatte. Kvaliteten og sikkerheten på våre løsninger, er bevist verden over, av over 500 operatører i 170 land. Cybersikkerhet er i dag en global utfordring, og nesten alle IKT-bedrifter som driver med forskning og utvikling, programvarekoding og produksjon globalt, deler den samme forsyningskjeden. Derfor angår dette flere enn én bedrift eller ett land», sier kommunikasjonssjef Erik T. Ganer i Huawei Norge.

Annen spionasje skumlere

I desember 2014 rullet Aftenposten ut en stor avsløring om spionutstyr i Oslo sentrum. Her ble det funnet spor etter flere portable falske basestasjoner. For et så stort og globalt selskap som Huawei, som leverer infrastrukturløsninger til blant annet Teila, er det å spionere for kinesiske myndigheter kanskje den dårligste beslutningen et selskap kan ta. Jeg ville nok heller fryktet falske basestasjoner enn at verdens nest største mobilprodusent til å spionere på oss. For Amerikanske forbrukere er utestengelsen av Huawei uheldig, og gjør at mobilprodusenten kanskje ikke går forbi Samsung på mobiltronen. Totaltsett vil nok ikke det ha så mye å si for oss på denne siden av vannet. Dette handler mer om Amerikansk og Kinesisk politikk enn om spionasje. Vurderer du en Huawei neste gang du kjøper telefon, så ikke fjern den fra vurderingen på grunn av dette. Spionasjer er nok det siste du trenger å bekymre deg for.

(Telenor sendte ut en ny pressemelding i dag, hvor de annonserte at de har gått inn i sammarbeid med Cyberforsvaret. Norske myndigheter tar vår digitalsikkerhet mer og mer på alvor)


Førsteinntrykk: Essential Ph-1

Det har gått tre dager og her er mine første tanker om Andy Rubens første(?) telefon

Tre dager er ikke mye, men jeg har alikvel rukket å komme med noen tanker om denne telefonen. Det vil komme en mer detaljert anmeldelse senere. Nå kommer jeg bare med tankene etter noen få dager. 

Design

Som jeg sa i den megakorte unboxing-posten så er telefonen utrolig vakker. Det står jeg fortsatt for. Kant-til-kant skjermen er utrolig pent uformet. Den skiller seg ikke så mye ut når man ser den bakfra, men med en gang man ser skjermen kommer det av og til et spørsmål. Bakdekselet er en liten historie for seg selv. Det elsker fingeravtrykk. Det er så godt som umulig å holde den ren. Her har noen anmeldere sagt at man bør kjøpe den hvite versjonen, jeg har den svarte, og angrer ikke på det. Trenger du et lite sminkespeil kan du bare vaske bort fingeravtrykkene, riktignok blir det noe mørkt. I tillegg til å være fingeravtrykkmagnet er det også såpeglatt. Dette er nok den glatteste telefonen jeg har testet noen sinne. Samsung sine nyere s-telefoner (S6 og nyere) har vært glatte, men sammenliknet med Essential Ph-1 er de ingenting. Jeg vurderer sterkt å kjøpe et skin så telefonen får bedre grep. Det vil også hjelpe på fingeravtrykkene.

Ellers er det ikke så mye annet å si enn at jeg savner hodetelefonporten. Adaptere med inebygget DAC er godt, og fikk en programvareoppdatering første gang jeg plugget den inn. Det viser at Essential faktisk oppdaterer enhetene sine.

Programvare

Apropos oppdatering. Det var mye å oppdatere da jeg først pakket opp telefonen. Da var det en 3 - 4 systemoppdateringer. Jeg savner fortsatt Android Oreo, en ganske betydlig oppdatering fra Nougat, noe som er merkbart etter å ha brukt en Nexus med Oreo på de siste månedene. Essential har ellers tilpasset ganske bra, men jeg savner muligheten for fullskjermlesing i Chrome. Dette er noe jeg har gjort i Snapchat, og selv med den lille kanten skåret ut for kameraet, så er det noe med å bruke hele skjermen, og utheve den designfeaturen. Vil også understreke at å lese nyheter i snapchat har vært helt fantastisk, og med den skjermen leser jeg mer enn tidligere der. 

Hjemskjermen er intet å klage på, men da jeg er godt vant med å bruke Nova Laucher har jeg også endt opp med å bruke det videre, for å få de små fordelene det gir. 

Kamera

Dette er kanskje den delen av telefonen som har fått mest pepper av anmeldere tidligere. Sålangt har jeg prøvd Goolgle kamera versjonen som er laget til Essential, og har endt opp med å bruke Essentials egen app etter en liten useriøs sammenlikning. Eneste jeg sålangt savner her er å ha HDR alltid aktivert. Jeg har sansen for Mono-kameraet og gleder meg til å utforske det mer, men hadde nok vært mer fornuftig å hatt et tele eller vidvinkel-kamera istedet.

Saken fortsetter under bildet

Ellers så er batteritiden god, har ikke lidd no av batteriangst sålangt. Noe som er nyttig når man ikke kan lade og høre på musikk samtidig (medmindre man bruker blåtann).

Foreløpig er jeg svært fornøyd, men jeg er fortsatt i "honeymoon"-peroiden og forventer ikke å finne så mye feil og mangler før jeg skriver anmeldelse i starten av februar. Følg med videre på tektagon, mer innhold om mer enn bare Essential Phone kommer.

Endelig, jeg pakker opp Essential PH1

Her er den, tok en dag lengre, men kl 21.30 i dag kom det et bud med telefon til meg. Aller første intrykk er at den er utrolig vakker, godt bygget og masse oppdateringer, under er det litt bilder, kommer tlbake med en førsteintrykkpost etterhvert,

Alle bildene er tatt med Nexus 5X

IMG_20180111_215117.jpg

 

Spesifikasjoner

Essential PH-1

Prosessor: Snapdragon 835

Skjerm: 5,7', 2560 x 1312 QHD

Dimmensjoner: 141,5 x 71,1 x 7,8 mm

Kamera: 13MP Dual RGB + Mono camera f/1.85

Frontkamera: 8MP f/2.2

Batteri: 3040 mAt

Lagring/RAM: 128GB/4GB

 

Å VPN-ene eller ikke?

Etter min lille historie om telefonbestilling, hvor jeg rota alt til på grunn av VPN-tjenesten min så bør vi kanskje se litt på fordelene og ulepene og hvordan VPN-tjenester kan være den eneste måten å skaffe noe, eller totalt ødelegge for deg, slik det gjorde for meg.

Hva er en VPN?

Så hva er egentlig en VPN-tjeneste? VPN-lar deg reroute ip-adressen din og tilkoblingen din til et annet nettverk. Det er svært vanlig å bruke for bedrifter, slik at man kan sikre at du er koblet på et sikkert nettverk når du er inne på bedriftens systemer. Det lager en tunell slik at du kan gå under det usikra nettet og ut av en datamaskin et annet sted. For oss konsumenter er VPN mer vanlig som tjenester som ender hvor du er, og krypterer oppkoblingen din. Tunnelbear og Unblock-US er to eksempler på dette. Når jeg kobler meg opp til Unblock-US, som er VPN-tjenesten jeg bruker, så endres adressen på PCen min fra å være i Norge til å være andre steder. Unblock-US tilpasser seg etter hva slags nettsted jeg er på. Logger jeg på BBC, så får jeg tilgang til iPlayer, som om jeg skulle vært i storbritannia, logger jeg på Netflix kan jeg velge lokasjon og f.eks være i USA. Tunnelbear lar deg velge land, og krypterer slik at alle nettstedene du er på tror du er fra det landet du har valgt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Illustrasjon:  www.vpnsrus.com  CC BY 2.0

Illustrasjon: www.vpnsrus.com CC BY 2.0

Hvorfor? 

Hvorfor bruker jeg dette? Det er enkelt og greit én gurnn. Jeg følger med på en idrett og en TV-serie som gjør at for meg er det verdt å endre ip-adressen min. Dette gjør at jeg kan se alt når det kommer ut. Jeg slipper å vente i et år eller to før serien kommer til norge, og jeg slipper å gå inn på "shadye" nettsteder for å pirat-strømme serien. Intill min smell på Amazon har jeg ikke sett noen ulemper. Det er en enkel og billig løsning på et "first world"-problem. 

Hvorfor ikke?

Men så kommer problemet. Shopper du mye på nettet fra steder som Amazon, e-bay, Ali express eller liknende så kommer problemet. Dette er nettsider som har mange kjøpere og selgere, og omsetter for mye penger. Driver du et nettsted på den skalaen, så er det naturlig at hackere prøver å ta over kontoer, og bestille de lagrede bankkortene tomme. Så hvis jeg som logget meg på Amazon i norge for fem minutter siden, logger meg på Amazon i USA nå, da lyser det et rødt flagg, og kontoen blir sperret. Det er en god sikkerhetsløsning, fordi de færreste kan reise mellom Norge og USA på fem minutter, det tar nærmere åtte og en halv time bare å fly. Men nå kan vi faktisk det. Med VPN kan jeg hoppe fra land til land hvis jeg vil. Mens jeg lyser opp hele sikkerhetsavdelingen til Amazon. Det er kanskje ikke noe man tenker på når man aktiverer en VPN-tjeneste på datamaskinen sin. Men det er noe man faktisk bør tenke på. For gjør man ikke det kan man risikere en lang telefonsamtale til USA. Jeg er glad jeg aldri har fått fingeren ut og aktivert min VPN-tjeneste på ruteren hjemme, for å skru av den hadde vært styrete som fy. Tenk litt på det neste gang du vurdere en VPN, en av/på-knapp hadde vært fint.

 

Essentially lettere enn forventet?

Da jeg skrev førsteutkastet til dette innlegget var det ikke noe spørsmålstegn på slutten av tittelen, men det var før to pishing-mails fra Amazon og en telefonsamtale med Nordea, en chat med Nordea og en LANG telefonsamtale med kundeservice til Amazon... Note to self, skru av VPN-tjenesten din før du bestiller noe dyrt på nett, her begynner historien:

Da var tiden inne... etter 7 år på testtelefoner fra produsenter skulle jeg endelig kjøpe meg en privat telefon som var min. Etter som jeg lenge har vært telefonnerd ville jeg ha noe litt anderledes enn alle Galaxyene som er der ute. Som student, med begrenset budsjett så vurderte jeg fort LG G6. Det er en godt glemt telefon med gode muligheter til litt over 4500 kr.

Androids Far

Men så tok jeg en titt på nettet og fant ut at Androids far, Andy Ruben sin telefon Essential Ph-1, eller Essential Phone som den er bedre kjent som ligger på 499 USD (ca 4000 NOK). Regner man med porto og moms kommer telefonen på 648 USD (ca. 5200 NOK) med billigste fraktalternativ. Jeg regna på dette og lagde meg konto på MYUS.com. 

Jeg endret strategi etterhvert, Her har jeg avbrutt medlemsskapet på MyUS.com.

Jeg endret strategi etterhvert, Her har jeg avbrutt medlemsskapet på MyUS.com.

Enkleste ofte det beste?

Etter å ha prøvd å bestille fra Essential.com, direkte fra produsenten, og ble avvist selv om jeg visste at det var penger på kortet. Dette viste seg senere å være banken min som svindelsikret meg. Uten å skjønne det tenkte jeg at jeg kunne prøve på amazon istedet. Noe jeg trodde var en strålende ide. Her kunne jeg skrive inn adressen min i Kristiansand og betale alt, inkludert tollgebyret. Frakten var også billigere en det hadde vært å fått den via MyUS. Dermed slettet jeg også kontoen min på MyUS. Her skulle man kanskje trodd at historien skulle ende. Og det var her førsteutkastet sluttet. Men det er kanskje her historien virkelig startet.

Skjermdump: e-post fra amazon Klikk for å forstørre bildet

Noen har hacket kontoen din

En liten stund senere fikk jeg en e-post (se bildet). Amazon trodde min innlogging var en hacker og hadde sperret kontoen min og slettet alle ordre. Jeg stusset litt på det, men tenkte det bare at det var fordi banken min sperret kortet mitt. Jeg gjorde som mailen sa, ventet fem timer, logget inn, trykket glemt passord og gjennomførte ordren på nytt.

Alt var fint og flott, men jeg stusset litt over at det ikke var trukket noen penger fra kontoen min, men tenkte det ble gjort når de sendte ut telefonen.

Noen har hacket kontoen din.... igjen!

Skjermdump: e-post fra Amazon, Klikk for å forstørre bildet

Dagen etter våknet jeg til en ny epost fra Amazon. Noen har hacket kontoen din, igjen. Samme mailen men denne gangen var det ikke noe annet å gjøre enn å ringe Amazon for å få resatt kontoen. Mens jeg ventet de fem timene søkte jeg litt på Finn.no. Jeg var lei av alt styret nå. Det jeg trodde skulle gå glatt hadde nå tatt over 15 timer i venting mellom bestillinger og scam-meldinger. Her fant jeg en selger som selger en Essentail Phone til en god pris, men med 360 kameraet, noe jeg følte var unødvendig, så telefonen ville kostet meg 500 kr mer enn å bestille ny rett fra Amazon. Annonsen er fortsatt ute og du finner den her: www.finn.no/110450495

Bestilling på Amazon-appen

Bestilling på Amazon-appen

Min skyld til slutt

Etter fem timer med venting kunne jeg endelig ringe Amazon. Det var først litt vanskelig å ringe opp, men etter noen forsøk fungerte det endelig. Her måtte jeg først verifisere identiteten min en gang, før jeg ble sendt videre til Password Escalation team for å få ordnet opp. Etter 10 minutter på telefonen til USA, vertifiserte de meg og ringte meg opp igjen. Denne gangen fra et +20 nummer, som etter det jeg har sett er Egypt. Kundeservice til Amazon kunne ikke verdt bedre, og etter mye om og men, fant vi problemet. Jeg er nemlig stor fan av to ting. Formel 1 og Doctor Who. Dette ser jeg på Britisk nett-tv med tjenesten Unblock-US. Denne VPN tjenesten endrer IP-adressen min på Amazon til Amerikansk adresse. Dermed trodde Amazon at en på en Amerikansk PC hadde hacket seg inn og bestilt en telefon til 666 USD. Jeg skrudde av VPN-tjenesten, fikk logget inn og bestilt telefon. så på Onsdag forventer jeg at den ligger i postkassen. Da vil det komme en Unboxing, førsteinntrykk og anmeldelse. Samt litt ymse artikler på hvordan det er å leve uten 3,5 mm hodetelefon-port. Jeg har allerede begynnt å grue meg til den dagen jeg mister adapteret.

Følg med videre på Essential Phone-eventyret på Tektagon iløpet av Januar.

Velkommen til Tektagon

Etter mange år som redaktør for Droidnytt, ønsker jeg å skrive bredere om teknologi. Jeg ønsker å dekke hele spekteret, ikke bare Android-telefoner. Igjennom flere år har jeg opparbeidet meg bekjentskap til mobilnorge. Nå ønsker jeg å dele min kunnskap og lære om hele teknologinorge sammen med dere. Tektagon kommer til å være en plattform for ny teknologi og mine tanker om fremtiden. I starten kommer jeg til å ta dere med på min reise mens jeg skriver bacheloroppgave om automatisering innen journalistikken, men også tester av telefoner og andre dubeditter jeg får tak i. 

Samsung Galaxy S7 Plus Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud (droidnytt.no)

Samsung Galaxy S7 Plus Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud (droidnytt.no)

Mitt hjerte kommer alltid å banke for mobiltelefoner, men denne bloggen er her så jeg, og dere kan lære mer om ikke bare det. Det skal være åpent for å skrive om alt mulig. Noen dager kan være kun et bilde med tanker om kvaliteten på mobilkameraet jeg tok det med, mens andre kan være en lengre utdyping om et spennende produkt som for eksempel Podbike som jeg så på en prototyp av i Sandnes for Smart+ i sommer. 


Har du et forslag om hva jeg skal skrive om? kommenter under, eller ta kontakt med meg på e-post. oskar.paulsrud@ogpphoto.no