Huawei eller Huffamei?

Bruker Kina den kinesiske telefon og infrastruktur-produsenten Huawei for å spionere?

Den 10. Januar gikk Administrerende direktør for forbrukeravdelingen til Huawei, Richard Yu på Scenen på CES i Las Vegas. Han skulle lansere nye Huawei Mate 10 pro. Den store snakkisen etterpå ble derimot noe annet. Han stoppet opp og begynte å fortelle åpent om selskapets kamp for tilværelsen. Hvordan Amerikanske teleoperatører gjør at kundene i USA mister et godt alternativ, når operatørene ikke selger de kinesiske telefonene. For Huawei har det vært en kamp siden starten. Først å slå igjennom i Kina og så få operatørene der til å stole på dem, til å nå være verdens nest største smarttelefonprodusent etter Samsung (dette er ifølge tall fra Counterpoint Research).

Se hele talen her:

I Norge er selskapet sterkt voksende, man ser telefonene flere og flere steder, og de blir bedre og bedre for hvert år som går. Cybersikkerhet er noe som står sterkere og sterkere i dette landet, og senest 16. Januar sendte Telenor sitt høringssvar til regjeringens første stortingsmelding om IKT-sikkerhet. Her sier Telenors sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen: «Vi etterspør et mer formalisert samarbeid i og om cyberspace, tydeligere ansvar og konkrete tiltak som forbedrer landets sikkerhet»

We are serving over 70 million people worldwide. We’ve proven our quality, we’ve proven our privacy and security protection.
— Consumer CEO Huawei - Richard Yu

Bør vi da være bekymret for det samme?

Kort svar er nei. Som Richard Yu sa på scenen i Las Vegas er det ikke bare USA som er skeptiske til den private produsenten. Yu snakket om hvordan det var for 25 år siden i Kina og oppsummerte det kort med at de også måtte overtale kinsere om sin ærlighet: “We win the trust of the Chinese carriers, we win the trust of the emerging markets... and also we win the trust of the global carriers, all the European and Japanese carriers,” utalte han “We are serving over 70 million people worldwide. We’ve proven our quality, we’ve proven our privacy and security protection.” (jeg har behold innlegget på engelsk for å holde det så korrekt som mulig).

På spørsmål om å kommentere situasjonen i USA svarer Kommunikasjonssjef i Huawei Norge dette til meg:

Kommunikasjonssjef i Huawei Norge Erik T. Ganer (FOTO: Prifvat

Kommunikasjonssjef i Huawei Norge Erik T. Ganer (FOTO: Prifvat

«Jeg kan ikke kommentere på akkurat det som skjedde på CES eller hva som skjer ellers i USA, men kan gi en mer generell kommentar på sikkerhet:

«Huawei er et privat selskap eiet av de ansatte. Kvaliteten og sikkerheten på våre løsninger, er bevist verden over, av over 500 operatører i 170 land. Cybersikkerhet er i dag en global utfordring, og nesten alle IKT-bedrifter som driver med forskning og utvikling, programvarekoding og produksjon globalt, deler den samme forsyningskjeden. Derfor angår dette flere enn én bedrift eller ett land», sier kommunikasjonssjef Erik T. Ganer i Huawei Norge.

Annen spionasje skumlere

I desember 2014 rullet Aftenposten ut en stor avsløring om spionutstyr i Oslo sentrum. Her ble det funnet spor etter flere portable falske basestasjoner. For et så stort og globalt selskap som Huawei, som leverer infrastrukturløsninger til blant annet Teila, er det å spionere for kinesiske myndigheter kanskje den dårligste beslutningen et selskap kan ta. Jeg ville nok heller fryktet falske basestasjoner enn at verdens nest største mobilprodusent til å spionere på oss. For Amerikanske forbrukere er utestengelsen av Huawei uheldig, og gjør at mobilprodusenten kanskje ikke går forbi Samsung på mobiltronen. Totaltsett vil nok ikke det ha så mye å si for oss på denne siden av vannet. Dette handler mer om Amerikansk og Kinesisk politikk enn om spionasje. Vurderer du en Huawei neste gang du kjøper telefon, så ikke fjern den fra vurderingen på grunn av dette. Spionasjer er nok det siste du trenger å bekymre deg for.

(Telenor sendte ut en ny pressemelding i dag, hvor de annonserte at de har gått inn i sammarbeid med Cyberforsvaret. Norske myndigheter tar vår digitalsikkerhet mer og mer på alvor)